Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΤΖΑΚΟΣ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της «αποχαιρετά με θλίψη τη συντρόφισσα Ευανθία Αγγουράκη, που έφυγε σε ηλικία 95 χρονών τη Δευτέρα 17 Ιουλίου και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της».
Η κηδεία της Ευανθίας Αγγουράκη θα γίνει τη Πέμπτη 20 Ιουλίου στο νεκροταφείο Ζωγράφου και θα είναι πολιτική.

Η Ευανθία Αγγουράκη γεννήθηκε το 1922 στη Ζαγορά Πηλίου. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση το 1942, όταν η οικογένειά της έκρυψε έναν ανθυπολοχαγό στο πατρικό της σπίτι, με σκοπό να τον περάσει στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Το καλοκαίρι του 1943 συμμετέχει ενεργά σε διαδηλώσεις, σε διακίνηση κουπονιών της Εθνικής Αλληλεγγύης και εντύπων. Στο σπίτι της γίνονται οι συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης Βόλου.
Τον Σεπτέμβρη του 1943 προδόθηκε η δράση της και φεύγει για την ελεύθερη περιοχή του Πηλίου, όπου έμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη. Ως τον Οκτώβρη του 1944 είναι υπεύθυνη του λαϊκού ιατρείου της Ζαγοράς. Στον Βόλο μένει μέχρι τη συνθήκη της Βάρκιζας. Εκείνη την περίοδο γίνεται μέλος του κόμματος.
Από το 1947 μέχρι το 1949 βρέθηκε σε κομματική αποστολή εκτός Ελλάδας. Ξαναμπήκε στην Ελλάδα και εντάχτηκε στο ΔΣΕ. Μετά την υποχώρηση εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία, όπου δούλεψε στον μηχανισμό του Κόμματος. Το 1950 παντρεύτηκε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργο Αγγουράκη (Ψηλορείτη), με τον οποίo απέκτησε δύο παιδιά, τον Μπάμπη και τη Σμαράγδα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δούλεψε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόμματος («Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας»), τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα του ΔΣΕ, όσο και αργότερα στη πολιτική προσφυγιά.
Έμεινε στην πολιτική προσφυγιά μέχρι το 1975. Από το 1978 μέχρι το 2012 δούλεψε στον «Ριζοσπάστη». «Η όλη ζωή και δράση της συντρόφισσας Ευανθίας είναι δεμένη με το κόμμα, με συνέπεια, ευθύνη, κομματικότητα και ήθος πρόσφερε από κάθε χρέωση που ανέλαβε», υπογραμμίζει καταλήγοντας, η ΚΕ του ΚΚΕ.